Hoe kan je je was doen zonder schade te veroorzaken aan de oceanen?

Toen ik voor de eerste keer het label van mijn wasmiddel ging lezen om te kijken wat er nou precies in zat zag ik er tot mijn schrik op staan: “Schadelijk voor het in water levende organismen, met langdurige gevolgen”. Waarom producten waar dit soort waarschuwingen op staan überhaupt bedoeld zijn om je was mee te doen kan ik met mijn hoofd niet bij – maar no way dat ik deze producten nog langer zou gebruiken. Tijd dus om op zoek te gaan naar wasmiddel dat niet tegelijkertijd een vissenkiller is.

Boosdoeners zijn bijvoorbeeld Ariel Pods (en elke andere vloeibare capsule, deze bevatten namelijk van alle merken veel plastic) en Lenor Unstoppables. Lees altijd even het label, producten waarvoor dit geldt zijn wettelijk verplicht om deze tekst te vermelden. 


Labels, labels, labels

Er zijn diverse merken in de supermarkt te vinden met daarop een zogenaamd EU Ecolabel of Nordic Swan Ecolabel. Ziet er goed uit, maar wat houdt dat nou precies in?

Het EU Ecolabel is het milieukeurmerk voor onder andere schoonmaakmiddelen met als doel om de productie en consumptie hiervan te verduurzamen. De producten die dit label dragen zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakking.

Het Nordic Swan Ecolabel is hier de Scandinavische tegenhanger van en is een sterke voorstander van een circulaire economie met als doel minder over-consumeren en meer recycling. Daarnaast stimuleren ze met het Ecolabel het verminderen van schadelijke stoffen, CO2 uitstoot en effectiever gebruik van grondstoffen. 

Beide organisaties zijn zeer transparant en hebben op hun website uitgebreide informatie over de toelatingseisen en de precieze richtlijnen die ze erop nahouden. Bezoek hiervoor de websites van het EU Ecolabel en Nordic Swan Ecolabel.

Naast deze labels is er nog het ECOCERT label. Om een ECOCERT label te mogen dragen moeten producten aan verschillende eisen voldoen. Zo moet het product uit minstens 95% natuurlijke ingrediënten bestaan en moet deze van gecertificeerde organische afkomst zijn. Daarnaast mag het product geen synthetische parfums, siliconen en parabenen bevatten en mag het niet op dieren getest zijn. Lees meer over ECOCERT op de website van de organisatie.


In de supermarkt

Gelukkig liggen er aardig wat producten in de supermarkt die een van de bovenstaande labels dragen en ook nog eens betaalbaar zijn. Behalve dat deze producten beter voor het milieu zijn dan de meeste wasmiddelen zijn ze ook nog eens allemaal vegan. 


AH Puur 

Albert Heijn heeft een eigen collectie waspoeders en vloeibaar wasmiddel met het Nordic Swan Ecolabel. De prijzen variëren van €3.19 voor het vloeibare wasmiddel (18 wasbeurten) tot €3.99 voor het waspoeder (23 wasbeurten). AH Puur wasmiddelen bevat geen parfum, parabenen of kleurstoffen. Let op: zowel de wasverzachter als het afwasmiddel van de collectie draagt dit label niet!


Klok 

Klok is misschien wel een van de bekendere eco friendly merken en draagt sinds 2001 het EU Ecolabel. In onder andere Jumbo en Albert Heijn verkopen ze vloeibaar wasmiddel, waspoeder, vaatwastabletten en afwasmiddel. Klok is iets duurder dan het Puur merk van AH met prijzen als €4.99 voor het waspoeder (18 wasbeurten) en €6.99 voor het vloeibare wasmiddel (27 wasbeurten). Klok is ook geschikt voor mensen met een allergie voor parfum en kleurstoffen.


Ecover

Dit merk heeft kleurige, hippe verpakkingen en is dan ook een stukje duurder dan de voorgangers. Ecover heeft behalve wasmiddel en wasverzachter (als enige van deze drie ook met Ecolabel) ook afwasmiddel, vaatwastabletten en handzeep. Ze hebben ook als enige van de drie op de verpakking duidelijk ‘vegan friendly’ staan. 

Ze hebben daarnaast meerdere leuke initiatieven. Zo hebben ze een limited edition afwasmiddel dat voor 25% van afval ingrediënten van het bierbrouwproces gemaakt is en ze zijn gestart met een initiatief waarbij je je lege Ecover wasmiddelfles kan laten bijvullen in verschillende winkels in Nederland. Hoe leuk is dat? 

Het doel van Ecover is om tegen 2020 flessen te hebben die uit 100 procent gerecycled plastic zijn gemaakt en om verpakkingen te gaan produceren die biologisch afbreekbaar zijn. Kijk voor deze en nog meer duurzame initiatieven op de website van Ecover.


Online

Buiten dat bovenstaande merken hun uiterste best doen om hun steentje bij te dragen aan het milieu, zorgt het kopen van wasmiddel toch voor vervuiling doordat de inhoud hoe dan ook in de zee terecht komt en de verpakking in veel gevallen nog plastic bevat wat niet gerecycled kan worden. Ben je dus op zoek naar een wasmethode die ervoor zorgt dat je én geen tientallen euro’s hoeft uit te geven aan wasmiddel én ook nog eens vervuiling doormiddel van plastic en product tegen gaat? Dan is het volgende een goede oplossing: de Eco Egg wasbal. 

De Eco Egg is gemaakt van zacht, duurzaam rubber en wordt gevuld met korrels die tijdens het wassen een natuurlijk schuim produceren. Een Eco Egg koop je hier op op bol.com voor €20.49 en gaat 210 wasbeurten mee. Voor €7.90 heb je een refill (210 wasbeurten). De doos waar de Eco Egg in komt bevat 7 zakjes met witte korrels en 1 zakje zwarte korrels. In totaal vul je het ei de eerste keer met 5 zakjes witte korrels en met 1 zakje van de zwarte, je hebt er dus 2 extra. Het plastic waar de korrels in komen is volledig recyclebaar. 

Als alternatief voor wasverzachter verkoopt Eco Egg ook de Dryer eggs. Elke verpakking bevat 2 eieren die je bij je was in de droger stopt. Vervolgens geven de eieren een lekkere geur aan je was en bespaar je energie doordat de was sneller droog wordt. Hoe dit precies werkt? De eieren scheiden je kleding en bewegen in de droger waardoor het vocht sneller uit de was trekt. 

Een verpakking van de Dryer Eggs bevat 2 eieren en 4 geurstokjes en kost €18.20 bij bol.com, je koopt ze hier. Naverpakkingen van de geurstokjes zijn ook te koop. Liever geurloos? Er is ook een parfumvrije variant. 


Heeft dit je aan het denken gezet?

Ben je na het lezen van dit artikel anders gaan denken over wasmiddel, van plan om ander wasmiddel te kopen of zelfs al gekocht? Let me know! Laat een reactie achter, ik ben heel erg benieuwd.

2 thoughts on “Hoe kan je je was doen zonder schade te veroorzaken aan de oceanen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.