Microplastic in theezakjes, hoe zit het daar precies mee?


Stel, je bent al goed op weg met een duurzamer leven door je afval te scheiden. Papier is makkelijk, plastic kom je ook wel uit, maar wat kan er precies allemaal bij het GFT afval? Theezakjes bijvoorbeeld, zijn deze nou biologisch afbreekbaar of niet? En zit er (micro)plastic in? Ik ging op onderzoek uit en zocht van de meest bekende theemerken uit welke plastic bevatten en welke theemerken niet.

Microplastics zijn minuscule stukjes plastic die te vinden zijn in ons drinkwater maar ook in voedsel (bijvoorbeeld vis en schelpdieren). In het geval van het theezakje gaat het vaak om zakjes van nylon of petplastic die deze stukjes plastic loslaten. In een kopje kunnen dat ongeveer 11,6 miljard stukjes microplastic zijn en 3,1 miljard stukjes nanoplastic. Wat dit voor mens en natuur betekend is nog niet bekend maar het is zeker zorgwekkend. 


Clipper

Uit de meeste theeverpakkingen kan je weinig opmaken. Zelfs op de Clipper thee, waarvan ik zelf verwacht dat ze wel actief bezig zijn met duurzaamheid, heeft geen informatie over de samenstelling van hun theezakjes op de verpakking staan. Gelukkig biedt hun website meer duidelijkheid. Op deze pagina staat duidelijk waar het theezakje, de verpakking van het theezakje en de theedoos van gemaakt zijn. 

  • De theezakjes van Clipper bevatten geen plastic en zijn gemaakt van een natuurlijk, plantaardig materiaal
  • De theezakjes van Clipper zijn biologisch afbreekbaar en mogen bij het GFT afval.

Pickwick

Pickwick is niet zo transparant op de website. Ik kon nergens informatie vinden over het materiaal van de verpakkingen van het theemerk. Daarom heb ik mijn conclusies moeten trekken aan de hand van artikelen op andere websites.

  • In de Volkskrant geeft Pickwick aan dat een klein deel uit het assortiment bestaat uit plastic theezakjes, deze zijn gemaakt van nylon en petplastic
  • De theezakjes van Pickwick moeten altijd weggegooid worden bij het restafval.

Lipton

Lipton heeft meerdere artikelen over duurzaamheid op de website. De homepage van de website opent met het statement dat de flesjes van Lipton Ice tea nu 100% recyclebaar zijn. Een goed initiatief, maar niet waar ik naar op zoek ben op dat moment. 

Ook over de verpakkingen van Lipton thee wordt gesproken, het merk is bezig met het verminderen van het papiergebruik voor de verpakkingen. Ook hebben ze als doel om in 2020 het gewicht van verpakkingen met een derde te verkleinen. Tot slot heeft Lipton als bijdrage aan een groenere planeet al 1,3 miljoen bomen geplant. 

Helaas vermeld ook Lipton op de website niks over plastic in de theezakjes, deze informatie heb ik dan ook op een andere plek gevonden

  • Een deel van de piramidevormige theezakjes van Lipton zijn van petplastic gemaakt
  • Lipton heeft theezakjes die van papier zijn gemaakt en biologisch afbreekbaar zijn maar ook theezakjes van zowel papier als plastic
  • De theezakjes van Lipton moeten altijd weggegooid worden bij het restafval.

Zonnatura

Op de website is heel weinig, zeg maar liever helemaal niks, te vinden over de verpakkingsmaterialen die het merk gebruikt. Ze hebben een kort artikel over duurzaamheid maar die beperkt zich tot de ingrediënten die worden gebruikt. Zonnatura verkoopt overwegend losse thee (wat qua plastic altijd beter is) maar ook thee in zakjes. 

Behalve op de website heb ik geen andere artikelen gevonden over de samenstelling van de theezakjes. Gezien de beperkte informatie over de theezakjes van Zonnatura kan ik hier dus weinig uitspraken over doen. Ik zou in dit geval het zekere voor het onzekere nemen: doe het theezakje bij het restafval en koop bij voorkeur de losse thee, dat bevat helemaal geen plastic! 


Yogi tea

Kijk, hier word ik nou blij van. Wanneer je de website van Yogi tea opent stuit je gelijk op een artikel over duurzaamheid. Dit gaat niet alleen over de thee maar ook over de verpakkingen van Yogi tea.

Yogi tea heeft haar eigen Yogi tea keurmerk, wat staat voor biologisch, ethisch en duurzaam. Niet alleen zijn de producten volledig biologisch en krijgen de boeren een eerlijke prijs voor de thee, Yogi tea doet nog veel meer! Zo gebruikt Yogi tea geen fossiele brandstoffen voor de verwarmingssytemen van de organisatie, gebruiken ze alleen elektriciteit uit hernieuwbare energie en worden de producten van Yogi tea zoveel mogelijk per trein vervoerd. Wat betreft de verpakkingen van de thee: 

  • Voor het doosje van de thee wordt uitsluitend gecertificeerd papier gebruikt en de omverpakking van de theezakjes is volledig recyclebaar
  • Het belangrijkste: de theezakjes zijn volledig composteerbaar en vrij van plastic. Een grappig weetje is dat de zakjes gemaakt zijn van manillahennep wat een Filipijnse bananensoort is. Puur natuur dus!
Een duidelijke uitleg van de samenstelling van een Yogi tea theezakje

Theezakjes versus losse thee

Je ziet het, het overgrote deel van de theezakjes bevat plastic. Daarnaast heb je nog te maken met het touwtje en het kaartje wat meestal aan een theezakje zit. Kies er dus bij voorkeur voor om het geheel bij het restafval te gooien, dan zit je altijd goed. 

Maar wil je het helemaal goed doen op plastic gebied? Kies dan voor losse thee. Koop een thee ei (bijvoorbeeld deze bij bol.com) en vul deze met losse thee wanneer je zin heb in een stomende mok. De theebladeren kunnen altijd bij het GFT afval én je bespaart een hoop plastic afval.

Gaat je voorkeur toch uit naar het gemak van een theezakje dan is dat ook oké, je weet nu in ieder geval wat je met het afval moet doen!

2 thoughts on “Microplastic in theezakjes, hoe zit het daar precies mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.