8 kleine overwinningen die je leven net iets duurzamer maken


Rome is niet in een dag gebouwd. En zo werkt het ook met duurzaamheid: je kan niet zomaar je leven omgooien. Daarom mag je best trots zijn op de kleine aanpassingen die je maakt om het leven net wat duurzamer te maken. Wanneer je terug denkt aan de afgelopen dag of week, welke kleine overwinningen heb je behaald waarbij je een bewuste keuze maakte voor het milieu?

Speciaal om deze inzet te eren en om je op ideeën te brengen heb ik wat kleine overwinningen onder elkaar gezet. Kan jij er al een aantal afstrepen? 


1. Neem je eigen tas mee naar de supermarkt

Vast herkenbaar: je gaat naar de supermarkt voor één product maar komt bij de kassa met je armen vol met van alles wat je dacht niet nodig te hebben. Te veel om te dragen. Dan maar weer zo’n plastic tasje van 10 cent. Heb je het punt bereikt dat je toch maar voor de zekerheid een tasje van thuis meeneemt of er standaard een bij je draagt? Goed zo, daar mag je best trots op zijn!


2. Gebruik herbruikbare groentetasjes

Een plastic zakje voor appels, een voor dat broodje in je pauze. Voor je het weet heb je in je plastic boodschappentas meerdere kleine tasjes van de groenteafdeling of broodafdeling. Maar ook daar is een oplossing voor: herbruikbare boodschappennetjes. Zoals deze van biologisch katoen. Heb jij ze al in je herbruikbare boodschappentas zitten? 😉


3. Koop geen plastic flesje maar neem je eigen herbruikbare beker mee

Water drinken is erg belangrijk, daarom is het altijd handig om een fles bij je te hebben. Want waarom elke keer weer een flesje water kopen als je gewoon een keer een herbruikbare fles kan kopen? Heeft tenslotte alleen maar voordelen: goedkoper, houdt je water lekker koel én je bespaart er zoveel plastic mee!


4. Neem je eigen rietje mee naar McDonalds

Af en toe door de McDrive, er is helemaal niks mis mee. Wat je cola nog lekkerder maakt? Het door je eigen herbruikbare én opvouwbare rietje drinken (zoals deze) in plaats van die wegwerpvarianten (van plastic, in papier) die je bij de McDonalds krijgt. Dus zeg je volgende keer gerust: nee bedankt, geen rietje voor mij. 


5. Neem je eigen beker mee voor je dagelijkste cafeïne kick 

Of je nou een koffie, thee of chocolademelk fan bent, wegwerpbekers van de Starbucks, de koffiehoek op werk of de koffiecorner op je Universiteit zijn nooit goed. Koop liever een hippe opbouwbare beker die je makkelijk meeneemt, zoals deze van Stojo, daar past precies een “tall” Starbucks drankje in. Ziet er niet alleen fancy uit maar is nog beter voor het milieu ook!


6. Pak een keer de trein in plaats van de auto 

We kennen het allemaal en ook ik maak me er schuldig aan: té vaak de auto pakken. Hij staat voor de deur en het is zo makkelijk. Maar ga je een keer een dagje shoppen in Amsterdam of een vriendin bezoeken in hartje Utrecht pak dan gewoon een keer de trein. Geen file dus veel sneller en je kan ondertussen lekker Netflixen (of een fles wijn leeg drinken).


7. Hergebruik je theezakje

Ben je een echte theeleut dan gaan er waarschijnlijk aardig wat zakjes thee doorheen. Elke keer een ander smaakje is lekker maar je kan natuurlijk ook gewoon dat theezakje hergebruiken. Probeer het eens, smaakt net zo lekker! Of gebruik losse thee, zoals ik hier beschrijf in mijn artikel van vorige week over plastic in theezakjes. 


8. Eet een dagje geen vlees maar neem een vegetarische vleesvervanger

Voor sommigen is geen vlees eten een makkie, voor een ander moet er elke dag een lap vlees bij de avondmaaltijd anders is deze niet compleet. Wil je toch een keer iets voor het milieu doen? Kies dan een lekkere vegaburger. De keuze is reuze tegenwoordig en sommige burgers zijn bijna niet meer te onderscheiden van het echte werk. Zoals deze burger van Beyond Meat. Daar is ook de doorgewinterde vleeseter zeker tevreden mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.