Een duurzamer leven begint in de keuken


Een ding hebben we allemaal gemeen: we moeten eten. Ik vind het zelf erg leuk om wat lekkers te maken in de keuken, de ene keer is het een snelle hap en de volgende keer een uitgebreide maaltijd. Na het klaarmaken van het eten is de keuken meestal een bende, met resten eten en vuile vaat. Hoppa, vaatwasser aan en restjes eten in de koelkast. Daarna alvast mijn lunch maken voor de volgende dag, wat snacks mee in mijn tas. Klaar voor de volgende dag!

Klinkt allemaal heel normaal maar als je erover na gaat denken wekt het een aantal vragen op. Hoe bewaar je die etensresten? Waar doe je je afwas mee? Wat kan duurzamer? In mijn vorige artikel gaf ik al een aantal tips voor het verduurzamen van je leven, deze keer gaan we specifiek in op duurzamer leven in en rond de keuken.


1. Gebruik de vaatwasser en gebruik hem goed

In sommige gevallen is het gebruik van de vaatwasser duurzamer dan met de hand afwassen. Afhankelijk van welk programma je gebruikt, hoe vaak je de vaatwasser aan zet en of je bijvoorbeeld de kraan laat lopen tijdens het afwassen met de hand.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een vaatwasser in huis en als je die niet hebt dan is het waarschijnlijk een doel om die zo snel mogelijk in huis te halen. Want laten we realistisch zijn: niemand heeft zin of tijd om met de hand alle vaat af te wassen.

Dus ben je niet bereid om je vaatwasser af te staan maar wil je toch wat doen voor een betere wereld? Kijk dan eens kritisch naar het volgende: 


Gebruik milieuvriendelijkere vaatwastabletten

Veel vaatwastabletten hebben tegenwoordig – lekker makkelijk – een oplosbaar laagje om de tabletten zodat je deze zo in de vaatwasser kan stoppen. Dit laagje is van hydrofilm en biologisch afbreekbaar. Dat klinkt natuurlijk goed maar zegt nog niet veel. Het duurt vaak lang voordat dit laagje is opgelost: de vaatwasser moet daarvoor langer en heter draaien anders komen delen van dit hydrofilm alsnog in de afvoer terecht. 

Gebruik dus liever een vaatwastablet met een ‘ouderwetse’ verpakking en met natuurlijke ingrediënten zoals deze van Ecover (€6.49 voor 25 stuks) of deze vaatwastabletten met een 100% wateroplosbare folie van Klok (€5.99 voor 26 stuks). Beide hebben een eco-keurmerk en voldoen daarmee aan de eisen op het gebied van onder andere microplastics en schadelijke stoffen. 


Gebruik de vaatwasser korter en minder vaak

Gebruik het eco-programma! Haal je van tevoren de etensresten van je bord dan voldoet dit programma prima om je vaat schoon te krijgen. De vaatwasser hoeft ook echt niet elke dag te draaien, wacht tot deze helemaal vol zit voordat je hem aan zet. Dit scheelt je in een week zo 3 rondes en dat is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. 


2. Maak met de hand afwassen schoner en bewuster

Geen vaatwasser? Niet getreurd, dit is niet alleen maar vervelend! Wanneer je met de hand wast dan gebruik je gemiddeld 3 keer minder water dan met een vaatwasser. Gebruik dan wel een teiltje en laat het warme water niet constant lopen. 

Gebruik voor de handwas het liefst de aanbevolen hoeveelheid afwasmiddel en kies voor een eco-verantwoorde variant zodat je geen schadelijke stoffen door je afvoer spoelt. Bijvoorbeeld deze van Klok: een verpakking kost €0.95 en je kan er toch 100 keer mee wassen! Beter voor mens, dier én milieu.


3. Minder inpakken graag!

Aluminiumfolie, vershoudfolie, boterhamzakjes, diepvrieszakjes, er gaan heel wat verpakkingsmaterialen doorheen in de keuken. Dit kan minder! 

Aluminiumfolie bijvoorbeeld is handig om producten in te bewaren of om je brood in mee te nemen naar werk maar dat spul is ook een last voor het milieu. Om een kilo aluminiumfolie te maken wordt 15 kWh gebruikt. Ter vergelijking: met die hoeveelheid energie kan je de wasmachine 14 keer laten draaien. 

Maar ook al die andere plastic verpakkingsmaterialen zijn een last voor het milieu en moeilijk te recyclen. Kies daarom liever voor herbruikbare bakjes voor het bewaren van eten zoals deze glazen variant van Ikea, ideaal voor in de vriezer.  

Heb je geen idee waar je dan je boterhammen in moet meenemen naar werk of school? Je kan er natuurlijk voor kiezen om net zoals in de good old days je boterhammen weer in een broodtrommel te vervoeren maar ook voor boterhamzakjes is een herbruikbaar alternatief. Zoals deze van Snack ’n’ Go met een leuke print (€13.50 per stuk). Ook handig: als ze vies zijn geworden stop je ze gewoon in de wasmachine!

Zakjes heb je dus helemaal niet nodig in de keuken, maar hoe kan je dan die halve avocado of aangesneden cake bewaren? Easy, er zijn meer dan genoeg opties. Neem bijvoorbeeld deze Food Huggers, herbruikbaar en makkelijk schoon te maken.

Of folie gemaakt van katoen en bijenwas: handig voor over kommetjes, voor die cake van net en zelfs geschikt om je brood in te bewaren! Bee’s wraps zijn makkelijk schoon te maken met koud water en tot een jaar lang bruikbaar. Behalve dat deze wraps veel beter voor het milieu zijn dan andere folies hebben ze ook nog eens een antibacteriële werking, je verpakte eten blijft dus langer goed. Koop de bijenwas wraps onder andere hier voor €22.99 (3 stuks, verschillende maten).


Zo, nu ben ik benieuwd.. 

Waar ga jij beginnen? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.