4 duurzamere alternatieven voor inpakpapierSinterklaas is weer in het land, de winkels zien zwart van de mensen en over iets meer dan een maand zitten we weer met zijn allen rond het gourmetstel. De feestdagen komen eraan! Daar horen natuurlijk ook cadeautjes bij, in je schoen, in de zak van Sinterklaas of onder de kerstboom. Verpakt in glimmend inpakpapier en soms met een strik er omheen liggen de cadeaus op je te wachten. 

Ook ik ben een fan van cadeaus maar al dat papier waar het in verpakt zit is natuurlijk helemaal niet duurzaam. Nu denk je misschien: maar het is toch papier? Dat klopt. Een deel van het inpakpapier is goed te recyclen (vergeet niet het plakband eraf te halen) maar inpakfolie of inpakpapier met een glimmende plastic laag erop hoort bij het restafval. Daarnaast kost het maken dat dit inpakpapier ook weer energie, en waarvoor eigenlijk? Je trekt het papier er toch direct weer af?

Precies om die reden leek het me leuk om uit te zoeken wat de duurzamere alternatieven zijn voor inpakpapier. Zodat je een keuze hebt wanneer je je kerstinkopen hebt gedaan!


1. Gebruik een sjaaltje

Bij Lush doen ze het al: daar verkopen ze geen inpakpapier maar sjaaltjes waar je je cadeaus in kan verpakken. Super origineel, duurzaam en een cadeau op zich! Zo’n sjaaltje hoeft ook helemaal niet duur te zijn, bij de Action haal je ze al voor een euro. 

Zelf bracht ik een bezoek aan de kringloop. Voor 25 cent scoorde ik daar dit sjaaltje en pakte er een cadeau mee in.2. Geschenktas, doosje of envelop

Voel je je niet echt thrifty kan je ook gewoon in de winkel duurzamere cadeauverpakkingen halen. Een cadeau in een mooie tas, doos of envelop met een leuk strikje er omheen geeft de verassing gelijk een luxe feel. Plus het scheelt je een hoop gestuntel met het knippen, vouwen en plakken van inpakpapier. Koop bijvoorbeeld dit leuke geschenkdoosje bij Casa voor €2.50.

Het voordeel van deze tassen en dozen is dat ze herbruikbaar zijn of op een andere manier inzetbaar. Bijvoorbeeld om spullen in te bewaren of als sieradendoosje. Een cadeautasje kan je kopen met een leuke print of koop een blanco papieren tasje, deze kan je zelf versieren.

Zo maak je je cadeau niet alleen leuker om te geven maar zeker ook leuker om te krijgen!


3. Doe er een strikje om

Alles wordt leuker met een strik erom! Heb je een heel groot cadeau of een met een gekke vorm die zich niet goed laat inpakken? Kies er dan eens voor om de originele verpakking op te fleuren met een leuk lint en een strik.

Leuk lint haal je bijvoorbeeld bij Casa, met gouden glitters voor €3.50 of met kerstbomen voor €2.50. Een leuke strik op je cadeau van Xenos (€1.49) en klaar ben je!


4. Kranten, tijdschriften of pagina’s uit een boek

Wil je echt creatief bezig zijn en origineel inpakpapier maken? Ga dan aan de slag met stukken krant of pagina’s uit een tijdschrift. Of ga langs een kringloopwinkel en haal daar een boek met plaatjes, als je dit om je cadeau doet is het absoluut uniek! Behalve dat er niemand anders is die dit inpakpapier heeft is het ook nog eens super duurzaam. 

Zelf ging ik langs bij de kringloopwinkel in de buurt om te snuffelen tussen oude boeken. Ik vond dit boek over Mythen van de mensheid met pagina’s vol mooie afbeeldingen erin. Voor €1.50 gekocht en nu heb ik voor de komende tijd genoeg inpakpapier!


Wat je ook kiest..

Niet iedereen is geïnteresseerd in het hergebruiken van oude boeken of het in elkaar knutselen van een cadeautasje. Maar ik denk dat er met deze 4 opties voor ieder wat wils is. Veel plezier met inpakken en deel het resultaat vooral met mij! Tag me in je post op Instagram via @thegreenbananablog 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.