Getest: herbruikbare wattenschijfjes & hydrofiele doek


Al jaren gebruik ik wattenschijfjes en wattenstaafjes. Steeds vaker zie ik op social media reclames voorbijkomen van duurzamere alternatieven zoals herbruikbare wattenschijfjes. Toen ik deze wattenschijfjes dus tegen kwam bij Holland & Barrett leek mij dit het perfecte moment om ze uit te proberen. Behalve de herbruikbare wattenschijfjes verkopen ze van hetzelfde merk ook een hydrofiele doek. Hier had ik nog nooit van gehoord, ook deze heb ik meegenomen om te testen!

Beide producten zijn herbruikbaar. De wattenschijfjes doe je na één keer gebruiken in de wasmachine en de hydrofiele doek kan je 2-3 keer gebruiken voordat deze in de wasmachine moet. De wattenschijfjes van Holland & Barrett zitten in een verpakking van 6 stuks en kosten €8.99, de hydrofiele doek is €3.99 voor 2 stuks. 


Ondertussen heb ik beide producten al een aantal weken in gebruik, tijd dus om met jullie mijn ervaringen te delen!


De herbruikbare wattenschijfjes

De herbruikbare zijn van 100% biologisch en ongebleekt katoen. Ter vergelijking: ik draag geen waterproof make-up en heb meestal maar 2 wattenschijfjes nodig. Voor het weghalen van mijn make-up gebruik ik de schijfjes altijd in combinatie met micellair water. 

De wattenschijfjes lijken een soort waterafstotend laagje te hebben. Daardoor glijdt het micellair water er direct af en verspil ik de helft van het product dat ik gebruik. 

De eerste keer wist ik ook niet dat er maar één kant van de wattenschijfjes kan worden gebruikt. Natuurlijk gebruikte ik precies de verkeerde kant waardoor het weghalen van mijn make-up niet helemaal lekker ging. 

Dat je maar één kant van het wattenschijfje kan gebruiken heeft ook als gevolg dat je nog minder mogelijkheden hebt voor het verwijderen van je make-up. Stel je gebruikt normaal twee wattenschijfjes per keer dan heb je er in dit geval dus ook direct twee nodig in plaats van dat je beide kanten van een schijfje kan benutten. Aangezien er maar 6 wattenschijfjes in een verpakking zitten ben je er dus zo doorheen. 

Ook vond ik de wattenschijfjes erg ruw, zeker op de dunne huid rond mijn ogen voelt dit niet prettig. Na het gebruik had ik nog steeds make-up rond mijn ogen omdat ik niet te veel kracht wilde zetten. Met een ‘normaal’ wattenschijfje heb ik hier minder last van.

Afhankelijk van hoeveel make-up je gebruikt heb je dus voor minder dan een week wattenschijfjes. Voor iemand die één keer per week de was doet is dit eigenlijk te weinig.

Wattenschijfjes wassen 101: doe de wattenschijfjes in een waszakje. Van de 4 schijfjes die ik in de wasmachine had gedaan heb ik er maar 2 teruggevonden. De wattenschijfjes die ik terug heb gevonden waren in de was op 40 graden helaas niet helemaal schoon geworden.


De hydrofiele doek

Hier had ik dus nooit eerder van gehoord. Op Google vond ik eigenlijk alleen maar artikelen over hydrofiele luiers, daar was ik natuurlijk niet naar op zoek. De Engelse naam muslin cloth zorgde voor wat meer resultaat. 

De doek is net als de wattenschijfjes van biologisch en ongebleekt katoen en zou zorgen voor een schone, gladde huid én ook nog eens dode huidcellen verwijderen. Ik gebruik de doek met mijn vaste reinigingsbalm van Lush, deze smeer ik direct op mijn gezicht en vervolgens veeg ik dit er met een vochtig gemaakte hydrofiele doek weer af. 

De doek is van hetzelfde materiaal als de herbruikbare wattenschijfjes, vrij ruw dus. Zeker rond mijn ogen vind ik dit niet fijn. Daarnaast is de doek wit wat ervoor zorgt dat je heel snel vlekken ziet. Aangezien de doek best groot is kan je hem toch nog wel een aantal keer gebruiken, echt aantrekkelijk is dat alleen niet. De vlekken gaan er in de was ook niet meer uit waardoor je na de eerste keer gebruiken altijd een bevlekte doek hebt.  


The moment of truth: wat vond ik ervan?

Zou ik deze producten met de kennis die ik nu heb nog een keer kopen? Nee, ik denk het niet. De voornaamste reden is dat ik zowel de wattenschijfjes als de hydrofiele doek te ruw vind. Reden nummer twee is de prijs, er zijn zeker goedkopere alternatieven te vinden. Het idee staat me wel erg aan dus daarom heb ik recent in een Duitse drogist nieuwe herbruikbare wattenschijfjes gekocht. Deze zijn van polyester en een stuk zachter dan de schijfjes van Holland & Barrett. Hierover snel meer!


Wil je meer tips over duurzame producten voor in de badkamer? Lees hier verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.