Is DEET echt schadelijk voor de natuur?


Ik ben altijd jaloers op mensen die nooit gestoken worden door muggen want oh wat vinden ze me heerlijk. Helaas hebben de steeds zachter wordende winters als gevolg dat je ook in die maanden niet meer veilig bent voor het gezoem en vooral voor de jeukende bulten.

Om dit enigszins te voorkomen gebruik ik al tijden DEET, dit spray of smeer ik op zodat ik ’s nachts zonder jeuk door kan slapen. Of ik neem een fles insectenspray en spray de slaapkamer goed in voordat ik naar bed ga.

Tot iemand een keer tijdens een gesprek over dit onderwerp de opmerking maakte “Maar DEET is toch heel slecht voor de natuur?”. Deze uitspraak had ik nog nooit eerder gehoord en het leek me de moeite waard om dit eens uit te zoeken en op zoek te gaan naar de natuur vriendelijke alternatieven! Is DEET giftig?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar hoe schadelijk DEET is voor de natuur. De werkende stof in DEET is N-diethyl-meta-toluamide, en het wordt al zo’n 72 jaar gebruikt als anti-insectenspray. Zo’n 200 miljoen mensen op de wereld zijn afhankelijk van deze stof om zichzelf te beschermen tegen bijvoorbeeld malaria en het zika virus.

Volgens de EPA (de Amerikaanse Environmental Protection Agency) heeft DEET een minimale impact op de natuur. De stof zou licht giftig zijn voor vogels, vissen en andere zeedieren. Voor zoogdieren is de stof niet schadelijk. 

Uit Amerikaans onderzoek naar de vervuiling van rivieren bleek dat 73 procent van de geteste rivieren DEET bevatte. Echter bedroeg het aantal geteste rivieren maar 56 en lagen deze allemaal in de buurt van grote steden, wat de kans op vervuiling een stuk groter maakt. 

Aangezien DEET licht giftig is voor vissen zou het vinden van de stof in rivieren schade kunnen veroorzaken aan het zeeleven. Echter is de hoeveelheid DEET die werd gevonden bij eerdergenoemd onderzoek bij lange na niet genoeg om ernstige schade aan te brengen, hiervoor zou de hoeveelheid DEET in het water 75,000 keer groter moeten zijn. 

Opvallend vond ik wel dat het aangeraden percentage DEET voor kinderen 15% is en voor volwassen 30%. Vaak worden er spuitflesjes verkocht met 50% DEET, als je je kinderen wilt beschermen tegen deze schadelijke stoffen kies je liever voor een flesje met een lager percentage. 


Pyrethroïden

DEET lijkt dus niet aantoonbaar schadelijk voor het milieu. Wat wel opvallend is is de schadelijkheid van de groep stoffen met de naam Pyrethroïden (of: Pyretrinen, Prallethrin en diverse andere benamingen). Deze stoffen zijn vaak te vinden in insectensprays en anti-mug stekkers. 

Behalve dat aangeraden wordt om lege spuitbussen bij het chemisch afval weg te gooien mag je deze stoffen ook nooit buiten sprayen. Onder andere bijen, vlinders en vissen kunnen overlijden aan de blootstelling hieraan. En die anti-muggenstekker die je misschien net hebt gekocht kan stoffen bevatten die niet alleen schadelijk zijn voor deze vooral buiten levende dieren maar ook voor je huisdieren. Aangezien we sinds een paar maanden een super nieuwsgierige kitten hebben thuis (ze heeft Sushi) zou ik niet zo snel meer zo’n muggenstekker kopen.

Naast de natuurlijke Pyrethroïden heb je ook de synthetische varianten. Deze zijn sterker en zijn daardoor nog slechter voor het milieu aangezien ze minder makkelijk afbreekbaar zijn. Ook zijn ze giftiger voor insecten dan natuurlijke Pyrethroïden.

Gebruik Pyrethroïden dus met mate of liever helemaal niet als je je zorgen maakt over de natuur en de gezondheid van insecten zoals bijen. Gebruik het nooit in de buurt van je huisdieren.  


Maar wat zijn dan de alternatieven?

  • Gebruik geen spray maar een stick of melk. Hiermee verlies je minder product en is de kans dat het in de natuur terecht komt kleiner.
  • Een veelgehoorde tip uit Bali: slik vitamine B. Dit zou je lichaamsgeur veranderen waar muggen niet van houden. Wetenschappelijk bewezen is dit echter niet.
  • Slaap onder een klamboe. Deze kan je bijvoorbeeld hier kopen.
  • Of gebruik mijn tactiek: maak een hor voor je raam, houd de slaapkamerdeur dicht en ga elke avond voor het slapen op muggenjacht met de stofzuiger, vliegenmepper of je sloffen 😉

Heb je nog andere natuurvriendelijke ideeën om muggen te bestrijden? Let me know!

Bronnen: 1, 2, 3, 4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.