Duurzaamheid in het kleinste kamertje, hoe pak je dat aan?


We brengen met zijn allen heel wat tijd door op de wc. Of het nou om nummer 1 of nummer 2 gaat, er valt heel wat te winnen qua duurzaamheid in het kleinste kamertje van het huis. Neem nou die kilo’s wc-papier die je gebruikt of de dikke bleek die je door wc spoelt in een poging om je toiletpot wit te houden. Welke kleine veranderingen kan je maken voor een duurzamer toilet?  


Wc-rollen 

Echt zo’n product wat iedereen nodig heeft: toiletpapier. Of je nou thuis naar de wc gaat of op een festival, die wc-rol gaat hoe dan ook onder je arm mee naar het welbekende hokje. Een heel mooi initiatief wat hier precies op aansluit is The Goodroll. De wc-rollen van The Goodroll bestaan uit 100% gerecycled papier en als je besluit om een paar rollen van ze te kopen wordt 50% van de nettowinst gebruikt voor de bouw van toiletten in Oost-Afrika. Dus heb jij niet alleen een schone witte bril onder je billen maar hebben ze dat daar ook! Bij Jumbo betaal je voor 4 (extra grote) rollen €3,49

Voor wie The Goodroll aan de dure kant vindt, wat het natuurlijk ook is, zijn er nog andere opties. Bijvoorbeeld het ecologische toiletpapier van Albert Heijn, voor 6 rollen betaal je €2,49. Let wel: zij bouwen met de winst géén glimmende toiletpotten 😉 

Ook Jumbo heeft van het eigen merk ecologisch toiletpapier met ecolabel. Dit is van 100% gerecycled papier en daarnaast beloven ze bij het maken van dit product minder water- en luchtverontreiniging, minder broeikasgassen én minder energieverbruik dan bij de productie van normaal toiletpapier.  Kosten: €2,45 voor 6 rollen.


Je wc schoonmaken en schoonhouden 

In de supermarkt word je doodgegooid met toiletblokken, luchtverfrissers, wc-reiniger, dikke bleek en ga zo maar door. Maar heb je deze producten allemaal nodig voor een schone wc? Met een paar huis-, tuin- en keukenfoefjes kom je al een heel eind. Wist je bijvoorbeeld dat je tegen vieze geurtjes in het toilet prima een (geur)kaars kan branden? Daarmee is die vieze lucht zo verdwenen.  

Ook hoef je echt niet elke week je wc te lijf je gaan met chloor of dikke bleek: deze hebben beide geen reinigende werking maar desinfecteren de wc alleen. Daarnaast zijn chloor en bleek erg belastend voor het milieu en vervuilend voor ons drinkwater, gebruik ze dus alleen als het echt nodig is.  

Voor het verwijderen van kalk kan je bijvoorbeeld schoonmaakazijn gebruiken: doordrenk een paar wc-papiertjes met azijn en leg dit op de plekken waar kalk zit. Na 1 à 2 uur is de kalk makkelijk weg te spoelen. Deze methode werkt trouwens ook prima voor de douchekop (meng in dat geval warm water met schoonmaakazijn en laat de douchekop hier een paar uur in liggen).  Ga je liever voor gemak? Kies dan voor een ecologische wc-reiniger zoals bovenstaande van Ecover. De ingrediënten en het parfum zijn van natuurlijke oorsprong en als mooie bijkomstigheid is de verpakking gemaakt van suikerriet en gerecycled plastic. Bij Albert Heijn betaal je voor een fles €2,79.  


Toiletblokken & vochtig toiletpapier 

Je gebruikt het of je gebruikt het niet: ik denk dat dit voor beide producten geldt. Wist je bijvoorbeeld dat je vochtige doekjes alleen door de wc mag spoelen als dit nadrukkelijk op de verpakking staat? Als dit niet het geval is betekent dit waarschijnlijk dat het doekje niet biologisch afbreekbaar is en daarvan komen de resten dus weer in de natuur terecht. 

Toiletblokken die je ophangt in de wc hebben meestal een plastic verpakking en bevatten in veel gevallen parfum en bleek wat weer schadelijk is voor het milieu. Gelukkig zijn voor hiervoor een aantal betere alternatieven. 

Bijvoorbeeld Toilet Tapes, deze aparte toiletblokjes plak je aan de rand van je toilet waardoor het product 90% minder plastic bevat dan een normaal toiletblokje. Een leuke bijkomstigheid is dat deze toiletblokjes allemaal een leuke print hebben, dat zorgt voor wat gezelligheid in de wc-pot!  Toilet Tapes hebben een volledig biologisch afbreekbare formule waardoor ze beter zijn voor het milieu dan een normaal toiletblok. Kopen? Dat kan onder andere bij Kruidvat voor €1,29. De Lushy Limes variant hangt ondertussen al even in mijn toilet en bevalt prima! 

Een ander alternatief is het ecologische toiletblok van Marcel’s green soap. Het blok bevat enkel natuurlijke ingrediënten en de verpakking is volledig gerecycled. Het toiletblokje van Marcel’s koop je online voor €3,49


Ben je overtuigd? 

Ik had niet gedacht dat ik enthousiast kon worden over een onderwerp als de wc schoonmaken, maar het is toch gebeurt. Duimen dus dat jou hiermee ook heb geïnspireerd. Wat is het eerste wat jij gaat verduurzamen in je wc? 

Op zoek naar meer tips voor het verduurzamen van je leven? Eerder schreef ik over duurzame verzorgingsproducten in de badkamer en wat je kan doen om te om te verduurzamen in de keuken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.